Mere kontrast


Når man printer kredsløb layout på en laser printer, får man ikke kontrast nok. Internettet er gået i overflow med indlæg, hvor folk "løser" problemet ved at belyse igennem 2 kopier.

Den løsning virker kun for print uden små detaljer.

En bedre løsning er at opvarme kalken ved 180 grader i 5 minutter. Det giver 3-5 gange så god kontrast, fordi toner kornene smelter delvis sammen.

En ulempe ved denne metode er, at kalken kryber en smule, så man skal kompensere for dette ved at printe i 101-104% størrelse. Check mål på printet efter bagningen.

Sammenligning af bagt kalke, til venstre, med en endnu ikke bagt udgave til højre. Begge kalker ligger med toner siden ned på et hvidt bord.

Herunder ses hvordan toner laget er delvist smeltet sammen til en glat overflade, til venstre, som reflekterer lyset fra et lysstofrør, hvorimod overfladen på den ubagte kalke er helt mat. Begge kalker ligger med tonersiden opad.

Man kan selv eksperimentere med temperatur og længde i den ovn, man bruger. For høj temperatur og længde giver brun kalke, så kontrasten forringes kraftigt.

Endnu mere kontrast

Man kan forøge kontrasten endnu en tand ved at anvende LaserStar Artwork Media fra firmaet Fortex. Jeg købte det her: https://dk.rs-online.com varenummer 2866773 (dette er ikke sponseret på nogen måde).

Når man bager dette produkt efter udprintningen, bliver det meget blødt, så læg det med det samme på et fladt underlag når det tages ud af ovnen, for at forhindre det i at krølle.

Laser toner pigmentet flyder rigtig godt sammen, men vær opmærksom på hvor meget det kryber, og kompenser for det. Jeg gør det, at jeg først printer på et almindeligt papir A4 ark. Så klipper jeg et stykke LaserStar ud, lidt større end objektet, og taper det på papiret, og printer en gang til. På denne måde bruger man et mindre stykke LaserStar på et fladt underlag, hvilket mindsker tendensen til at krølle. Brug tape, som kan tåle varmen og som ikke ender i printeren eller afsætter limrester! Jeg bruger malertape.
VIGTIGT: Flyt LaserStar stykket hen til et tomt sted på papiret, så toneren på papiret ikke smitter af på bagsiden af LaserPrint (kan dog fjernes med acetone).

Databladet nævner ikke noget om bagning efter udprintning, men sikke en forskel det gør.

Se her en video af et lettere krøllet udprint, men for den en kontrast!