Nitte værktøj


Ved hjemmefremstilling af print, er en af de store tidsrøvere via hullerne, som forbinder top og bundlag. Det pæneste resultat fås ved anvendelse af nitter.

Jeg har tidligere brugt stænger med nitter. Man stak yderste nitte i hullet (press fit), bøjede stangen så nitten knækkede af, og fortsatte til næste hul. Til sidst lodning på begge sider.

Ganske hurtig metode. Desværre har jeg ikke kunnet finde disse stænger mere. De gav knapt så pænt et resultat som hulnitter, og var væsentlig højere på printet, men nok den hurtigste metode, jeg har prøvet.

Jeg bruger nu nitter med ydre diameter 0,8 mm og indre diameter 0,6 mm.

Min gamle metode

Jeg har tidligere nittet hver enkelt nitte med en hjemmelavet dorn og en stor hammer:

Fremstillet ved at bore et 0,6 mm hul i et stykke stål, og epoxylime borets skaft i hullet, og skære det af i passende længde.

Det er uden tvivl den langsomste metode, og ret kedelig. Det er desuden ikke nemt at have alt alignet: Dornen i en skruestik med påsat nitte, sætte printet over nitten og presse den igennem, og så et dask med en hammer via en anden dorn. Det tog adskillige minutter pr. nitte.

Min nye metode

Min nyeste metode gør brug af en modificeret automatisk kørner, beskrives nedenfor.

Man indsætter en stribe nitter i printets overside, sikrer dem med et stykke plastic, vender printet og anbringer det på en hård overflade f.eks. en marmor plade, og giver hver nitte et dyt med værktøjet.

Se en video af forløbet her:

Her et andet print efter lidt øvelse i brug af værktøjet:

Dette print kan ses i funktion her:

Modificering af automatisk kørner

Indkøbt fra Harald Nyborg, er den alt for kraftig, så jeg har modificeret den som følger:
1) Kørner spidsen tilslebet
2) 0,8 mm fjeder udskiftet med 0,6 mm "hjemmerullet" udgave
3) 1 mm fjeder afkortet 3 vindinger

Dette resulterer i et værktøj, som er rigtig hurtigt at bruge, og giver et pænt resultat.

Indkøbt automatisk kørner:

Modificeret kørner:

Husk at den blødere fjeder har 2 formål: 1) Hold "trigger" delen ud til siden i starten. 2) Hiv trigger delen tilbage ved afslutning. Fjederen skal altså være skæv lige som originalen. (Trigger delen er den med den bløde fjeder).

Lad den afkortede del af den kraftige fjeder være i toppen af kørneren, så den skarpe afkortede kant ikke skal glide op og ned inde i kørneren.

Slibningen af spidsen er foretaget nogenlunde med dette setup:

Start med at lave en kørnerprik i et stykke jern, som kan fungere som centrerings punkt under slibningen (har du en drejebænk, er operationen selvfølgelig lettere).

Indsæt spidsen fra den automatiske kørner i en håndboremaskine og anbring spidsen i centrerings punktet. Slib en ny spids ved at overskære den eksisterende pånær 0,6 mm. Slib derefter den gamle spids af.

Slib spidsen konisk, så diameteren er 1,5 mm hvor overgangen til tappen begynder.

Det er vigtigt at få så lille radius som muligt, og vinkelret flade.

Resultatet med for stor radius/ikke vinkelret flade, nitterne sprækker:

Resultatet med tilpas lille radius og næsten vinkelret flade:

For at opnå den lille radius, oprettede jeg skæreskiven ved at slibe ret kraftigt på et stykke 400 sandpapir, der skal komme gnister.

Nitterne bliver ganske flade med dette værktøj: