Top
Glider
Flyvning
Mit Fly
Vario
LookOut
Ski
Blomster
SiteGen
Android
Programmer

LookOut Vario


Som svagstrømsingeniør er det jo nærliggende at bygge sit eget variometer. Som sagt så gjort, det tog kun ca. 10 år :-)

Hvorfor bygge selv? For mit vedkommende var det for at få mindre støj i cockpittet, og så meget automatisk hjælp som rimelig muligt. Og selvfølgelig fordi det var sjovt.

Hvordan mindre støj? De fleste variometre benytter en variabel frekvens til at indikere stiget. Men da forskellige frekvenser har forskellige udbredelses forhold i cockpittet og dermed dæmpning, bliver man nødt til at justere lydstyrken, så man også kan høre de svageste lyde. Det betyder igen, at de kraftigste lyde er kraftigere end de behøvede at være for at kunne blive hørt. Og dette bevirker igen, at radioens volumen skal være kraftigere end egentlig nødvendigt. Har du ikke selv prøvet efter en tur på adskillige timer at slukke for lydforureningen, og bare nyde stilheden?

Derfor benytter mit variometer i stedet pulser med faste frekvenser, hvor puls repetitions raten indikerer stiget. Hver puls består af 3 frekvenser, i dur for stig, og mol for synk. Lydudbredelse og den oplevede lydstyrke er dermed uafhængig af stiget, og der kan skrues temmelig meget ned for volumen, og dermed også for radio volumen.

Lyttevenlige pulser. Hver puls har en forholdsvis hurtig "attack" tid, og længere "decay" tid, altså ikke noget med firkant pulser.

Et must for at holde lydnivauet lavt, er at regulere variometerets volumen i takt med hastigheden. Har du ikke selv prøvet straks efter landing at slukke for det irriterende højt lydende variometer? En frivillig testpilot (mig selv) fløj med en test udgave af LookOut vario programmet, som loggede alle justeringer af lyden, som piloten foretog under flyvningen. Testprogrammet havde ingen automatisk lydregulering, så den arme pilot måtte hele tiden justere lyden til et passende nivau. Udfra disse resultater blev den automatiske lydregulering programmeret. Denne metode kompenserede også for de lidt forskellige lydtryk, som de forskellige lydsignaler har.

Hvorfor hedder det LookOut Vario? En vigtig funktion i mit variometer er, at det akustisk indikerer, hvis det vil kunne betale sig at stoppe op og kurve, altså opnå et stig bedre end den indstillede MacCready værdi. Alt sammen uden at man skal kigge på instrumenter. Mens man kurver, vil de ellers faste frekvenser variere en lille smule, lidt højere frekvenser, når stiget er over MC værdien, ganske nyttigt.

Integration med min Gliding app. Stiller man på MacCready værdien på variometeret bliver denne værdi selvfølgelig overført til Gliding, så slutglid f.eks. beregnes med variometerets MC indstilling, hvad ellers? Måling af flyets IAS overføres tilsvarende til Gliding, så aktuel med- eller modvind benyttes til slutglidberegningen.

Automatisk skift mellem sollfahrt og vario. Gliding app'en ved, om man flyver lige ud eller kurver, så denne information sendes løbende til variometeret, så det automatisk skifter mellem sollfahrt og vario. Dette går hurtigere end at skifte ved en given hastighed, og ligeudflyvning ved lav hastighed under en god skygade foregår i sollfahrt mode. Lydnivauet for sollfahrt angiver hvor tæt på optimum man er. Hvis man fjerner sig fra den optimale hastighed, får man det langsomt at vide med kraftigere lyd, nærmer man sig optimum dæmpes lyden hurtigt.

Lavt strømforbrug. Bygget med nogenlunde moderne komponenter og en klasse D udgangs forstærker, så strømforbruget er lavt.

Hurtig opstart, tager kun 3-4 sekunder. Rigtig fin følsomhed og en automatisk nulpunkts justering, der bare virker, hvilket jo er en forudsætning for at have klart forskellige lyde for stig og synk.

Konvertering og overføring af RS 232 logger og Flarm data til Gliding app'en, så denne f.eks. kan vise et Flarm radar display.

Joystick på styrepinden bruges til at navigere Glidings simple menu system. Strømforsyning til logger, Flarm og mobil. Quick koblinger til flyets trykslanger.

Hvorfor analoge sensorer? Da jeg startede på projektet, var de analoge tryk sensorer meget hurtigere end de digitale. Forskellen er dog i dag væsentlig mindre. Jeg prøvede at sammenligne response tid for LookOut vario imod en ColibriII, som var indstillet til hurtigst mulige response tid. Forskellen er mærkbar, LookOut vario er 825 ms hurtigere til at reagere. Men ColibriII er jo også en gammel sag. En anden fordel med de analoge, er rent mekanisk, nemmere at tilslutte til trykslangerne.

Nye ting jeg lærte. Fik fundet ud af at forbedre kontrasten på laser printede printlayout ved at varme dem op til 200 grader i 2 min. Så flyder det sorte pigment meget mere sammen så kontrasten bliver 3-5 gange så god. Fik også lært at tilføje loddemaske til printene. Og så lykkedes det endelig selv at eloksere for og bagplader, uden at skulle købe for- elokserede fotofølsomme plader. Svovlsyre i køleskabet er en god ting, men helt nemt er det ikke :-)

For flere detaljer kan man læse LookOut Vario Description.docx